Khamis, 28 Ogos 2014

Sandwic untuk suami

Wahahaha tajuk tak beragak.  Dah macam tajuk filem Erma Fatima dah. hai Kak Ema, kalau nk buat filem

tentang sandwic, tak kisahlah tajuk apa Sandwic-Sandwic Cinta, Love U Mr Sandwic, Sandwic Sedap

200% (inspired from Rindu Awak 200%) atau apa-apa tajuk, panggil lah saya untuk jadi heroin.

Gerenti company akak akan melingkup lepas tu.



Alkisahnya macam ni, laki ahkak ni pagi-pagi setiap hari mesti nak buat ahkak touching. Macam ni, tempat keje laki ahkak ni jauh, sejam jugak perjalanan dengan kereta. kalau jalan kaki, 4 hari baru sampai sebab jalan-pitam-jalan-pitam-jalan- pitam pitam pitam. Campur dengan jam lah sebab pagi-pagi kan semua pakat keluar nak gi keje, nak anta anak sekolah, dah la lalu depan sekolah kat sibuk sikit. Mana boleh laju-laju kang tak pepasal langgar budak.

Tiap hari ahkak sediakan sandwic untuk laki ahkak. Ala sandwic bodoh2 je. Goreng telur sebijik, taruk salad, tarok sos, cheese sekeping, mayonese. Setel. Tapi kalau takde bahan-roti tarok telur goreng and sos pon boleh...

Tak mampu ahkak nak buat breakfast yang heavy pepagi. Laki ahkak kuar rumah pukul 6.45 paling lewat. Dahtu pukul berapa ahkak nak bangun? hihi.

Tapi insyaallah lepas ahkak resign (last day working), ahkak buat heavy breakfast.

Ceritanya macam ni...

Tiap-tiap hari masa otw to work, laki aku akan SMS:

Thanks syg buatkan I sandwic..
Thanks syg buat bfast untuk I..
Thanks syg bangun pagi buat sandwic..
Sandwic u mmg terbaik la syg, thanks syg..
Sanwic u plg sedap la syg...

Wahhh suwitnye laki sapa ni...

Isteri mana yang tak gembira kan.
walaupun kita tau, apela yang sedap sangat kan.
Telur mata kerbau je pun..

Tapi pujian macam ni buat isteri besar hati.
Rasa terus nak berkhidmat untuk suami
Masak pon seikhlas hati

Majulah sandwic untuk laki bini.

Rezeki

Rezeki setiap orang tu berbeza. Allah dah tentukan rezeki setiap hambanya. Ada yang dapat rezeki jadi cantik, kaya, bijak, dapat anak yang comel dan soleh, dan macam-macam lagi la..countless blessings.

Kalau anak-anak tak cerdik masa kecik, ibu bapak ni jangan lah pressure the kids. Hantar tuition siang malam sampai takdak masa untuk belajar mengaji and belajar agama. Jangan dikejar sangat dunia ni, kang sendiri yang rugi. Jangan lah freak out kalau anak-anak tak perform masa sekolah.

Ni berdasarkan pengalaman hidup aku jugak. Ramai kawan-kawan yang lagi tak cerdik daripada aku (based on academic performance), bila sekolah menengah dapat sekolah harian biasa-biasa je, tapi sebab Allah dah tentukan rezeki dia, sekarang sambung belajar kat overseas uolss. Rezeki dia.

Tulah, jangan sesekali pandang rendah kat orang. Pandang kononnya dia ni takda masa depan. Astaghfirullah. Masa depan kita tak tau. 

Macam aku, masa kecik-kecik, I was a bright student (masa exam mesti dapat nombor 5 ke bawah). I was a scorer. Dapat pergi MRSM, although dekat MRSM i wasnt competing equally good, but competing with top students from all over Malaysia wasnt that easy. I managed to graduate with 8A's in SPM. A frustrating result. 

Then masuk matriks. OH TENSEN. Ni nanti aku cerita nanti. Bila kenangkan kan balik pob boleh buat aku sesak nafas. Zaman kegelapan aku. Academically lah.

Bila masuk UPM, aku ni bodoh tah kenapa kononnya stress sangat belajar Math kat matriks so bila pilih UPU, amik course yang totally tak pakai nombor and calculation. The only calculation and number yang ada pon, setakat kira-kira course marks, tambah final, tambah presentation. That's all. Easy peasy. Boleh buat sambil kentut. Yang aku pening, Dy Dt Dv. What??? 

Dahlah takda sapa yang guide aku untuk ambil course apa kat uni (macam biasa, salahkan orang lagi best).

Rabu, 27 Ogos 2014

Welcome to the land of hatred

Where everybody backstab and badmouth each other.

Yes, it is true everywhere we go, any place we work for, there would always be some bunch of scumbags.

In my office, there are dramas too.

As for me, I dont pick sides.

I befriend with everyone.

Those who I found to be nosy, bossy, and kepochi,

I keep my distance.

Easy.

Selasa, 26 Ogos 2014

Busy

Life is chaotic. Everything is out of hand.

Everything is unkind and unpredictable.

Such is life.

Digest everything.

Ahad, 24 Ogos 2014

Kereta

Dulu masa mummy kecik-kecik kan, atok takda kereta lagi. Mummy tingkatan 1 baru atok beli kereta. Beza sangat hidup mummy and daddy. Kalau mummy hidup susah, daddy sebaliknya. Celik-celik mata ja, daddy dah merasa naik kereta. Mummy ingat lagi. Masa tu nenek bersalin kan pakcik korang si Ayen tu. Mummy ngn paklong main lah berdua kat rumah. Main kat luar. Masa tu Mummy ingat lagi, masa atok n nenek sampai, mummy and paklong main kat pokok bunga. Tinggal berdua je, Mummy masa tu umur 4 tahun, paklong 5 tahun. kitorang masa ni dah boleh diharap. Atok sewa teksi je amek nenek, sebab takde kereta kan. Daddy tu, celik-celik mata je dah mewah.

Ingat lagi kalau masa kecik, nak balik je kampung kat Perlis, atok sebok cari kereta nak sewa. Tapi sebab kereta tu kawan atok punya, atok isi minyak dan belanja makan. Pakej siap dapat driver sekali.Haha. Masa tu, arwah moyang sakit Mummy sakit. terpaksa lah banyak kali balik. balik Perlis pulak tu, bukan sikit-sikit belanja. Dahlah susah, bila ada hal kecemasan macam ni terpaksa ikat perut hutang sana sini. Sedih pulak mummy rasa.

Dulu kalau nak berjalan, terpaksa tunggu Paman Deris balik kampung dan bawak kitorang satu keluarga jalan-jalan. Paman Deris is mummy's best uncle in the whole wide world. Paling best. Sebelum kahwin, paman (uncle in bahasa Jawa) ada beli kereta Iswara Aeroback. Masa tu, memang nak pegi mana-mana mesti bawak Mummy and paklong. Kadang-kadang bawak paklang Ayen. Merata kami ikot paman berjalan. Ke Perak, singgah Cameron Highlands, Terengganu, etc... 

Mummy ni dari kecik memang suka membaca. Oklah tu kan. Tapi bila kenang-kenangkan balik, kelakar pulak rasa. Ada sekali tu, Mummy ikut family Paman Pie gi meminang bakal isteri paman kat Terengganu. Ntahlah macam mana boleh muat sebijik kereta sumbat ramai-ramai. haha. dalam kereta Saga tu ada family paman pie empat beranak, paman deris, and mummy. Macam ramai je.haha.

Sepanjang perjalanan tu kan, mummy ni punyalah bongok asek baca signboard. dahla kuat. lepas tu kan, Paman pie ni puji-puji la mummy. cakap la mummy ni pandai la. mummy ni pon ape lagi, makin galak la baca signboard. Semua signboard termasuk papan tanda kedai-kedai pon mummy baca. aloud lagi tu. haduss bongok nye pangai.haha. biasa la jakun naik kereta gi jalan-jalan. hihi

Rabu, 20 Ogos 2014

Kisah cikgu-cikgu

Aku selain bernasib malang, tidak cantik, tak pandai masak, loudspeaker, cuai, turut tidak mempunyai bakat untuk jadi seorang cikgu.

Susahnya jadi cikgu ni. Selain tak terlatih, jugak tak punyai kesabaran dan ketukanan. Tapi aku bukanlah teruk sangat. Awal-awal lagi aku dah niatkan untuk tolong budak-budak ni. Guide dorang bukan saje untuk English subject, tapi untuk hidup dorang. Tapi kadang-kadang ada la jugak tergelincir daripada landasan. Tuntutan kerja, kesuntukan masa, kecelaruan emosi, these factors influence me a lot.

Kadang-kadang perangai students sendiri yang buat cikgu-cikgu menyampah. Datang kelas menganga semua nak kena arahkan. Even bukak nota and keluarkan pen pon kena suruh. Sobbbsss memang hazab. Tu belom kira ulang sampai 20x pon tak faham. Mengajar English sampai kena translate in Malay. Pon tak faham. Nak translate into Spanish, aku pun dah kurang ingat. Dugaan apakah iniiiiii...?

Tu belom lagi perangai tak datang kelas, tak datang on time, kelas dah sejam start, baru nampak muka. Ya Allah aku pantang betul kalau orang macam ni. Ntahlah dulu masa muda-muda dulu aku pun macam ni. Asik nak memonteng. Tapi bila hujung-hujung degree tu aku ade lah keinsafan sikit.

Aku rasa aku dah go extra 100, 000 miles pon. Kejotkan bangun tidur, pergi gegar pintu hostel, call mak ayah, hantar SMS untuk remind tentang exam, assignment.

Oh mungkin lepas ni kena jumpa bomoh 1Malaysia. Mintak buangkan jin ifrit dalam badan. Ketegaq betoi.


Pernah satu kali, aku bengang sangat. Deadline assigment dah  tamat. Tapi assignment tak jugak nampak batang hidung. Nak kasi 0 aku tak sampai hati. Pikirkan masa depan dia. Aku pulak kena tolong pikirkan untuk dia. Ketahian sungguh. Aku pun panggil la dia dok sebelah meja aku. Kebetulan masa tu staff sebelah aku cuti sempena naik pelain. Mula-mula buat kerja.Sampai tengah hari, dia nak pi makan. Aku ok ja. Takkan pi makan pon nak control? amboi over sangat.

Tapi budak ni nak angkut laptop pi buat kat terminal bas baru. Ada wifi kata dia. Awat dalam opis ni wifi tak dak ka aku tanya? Dia jawab, "Ada, tapi nak buat kat sana sambil makan."

Aku jawab, " Pi makan pastu mai balik pulun bagi siap hat yang tangguh dulu-dulu. Laptop tinggai sini satgi mai balik sambung gheja."

Student pemalas bertuah: Ok Madam.

Last sekali, ha amik hang. Sampai pukul 5.30 batang hidung pon takdak. Mana la aku tak geram. Rasa macam tercabar. Rasa terbakaq baq hang. Rasa macam kena game dengan students. Najis sungguh la.

Aku bukan takmau bagi dia bebas, tapi aku mintak haritu ja mai siapakan assignment hat lama-lama. Pasaipa, mak dia hari-hari dok calling aku dok mai mengadu mintak tolong guide anak dia. Hati sapa tak cayaq (cair). Aku kesiankan mak ayah dia ja. Hang nak pi melingkup, hang kena pikiaq hati mak ayah hang sama. Sampai keluaq ayaq mata ayah dia masa mai ofis bincang pasai anak dia.

Kalau ayah aku, makan nasik pakai straw lah aku kekdahnya makan penampaq jepun 60 das.

ps: conversation was made in standard Malay, key ell punya accent, bukan utagha.










Khamis, 14 Ogos 2014

Flash back

Aku start ada blog since 2009 kalau tak silap. Aku start baca blog since 2008. Awal-awal dulu, memang hari-hari aku baca blog. Paling feberet blog Fynn Jamal. Sampaikan bila baca entry lama-lama dia, aku boleh pulak ikot emo sekali. Padahal entry lama kot.

Siap boleh khatam sampai the very first entry. She influenced me a lot. Kalau dulu, semua aku rasa apa yang dia fikir tu betul. tapi sekarang, I beg to differ uollsss. Ada yang aku setuju, ada yang aku baca macam angin lalu gitu. tak setuju tapi tak la bangkang. Pendapat masing-masing kan. 

Dulu hanya 2 orang mutual friend kat facebook yang like her page. Sekarang 100+ yang like her page. Dah rasa tak eksklusif dah Fynn Jamal untuk aku. YES aku tamak.Haha. Macam aku tamakkan suami aku.hihi

Aku tak heran kalau blog Keknis and Kokping ada ratusan reader sebab well you know who they are. Sekarang Kokping tak update blog. Keknis empat bulan sekali baru update.sobsss. Keknis tu sebaya aku je pon. Sebok nak KeknisKeknis kenapa? hahaha

Walaupun dah start tulis blog daripada 2009, tapi aku ni jarang sangat menulis. Macam ada musim. Musim sedih update la blog. Kalau musim bahagia harammmmm nak update. Dasar lupa daratan betoi.

Aku tulis untuk diri aku sebenarnya. So nanti anak-anak mummy boleh baca and know your mom well. Selami hati mummy, tau apa yang their mummy go through masa muda.

Nanti masa tengah breakfast, anak-anak mummy tanya;

"Mummy, dulu masa muda mummy selalu gaduh ngan daddy kan?"
         "Mana Daniel tau mummy and daddy selalu gaduh?"
"Daniel baca blog mummy malam tadi."
           
erkkk.....

Walaupun boleh je tulis semua benda yang seronok-seronok je.
Tapi biarlah anak-anak mummy nanti tau ups and downs hidup parents depa.

Biar depa belajar daripada pengalaman mak ayah depa.
Lagipun tulisan ni is primary source of information.
Ditulis pada masa kejadian.
Takde unsur tokok tambah yang mungkin terjadi bila aku ceritakan 20 tahun akan datang.

Seperti biasa, entry ni tiada ending menarik.